Deze kat in Leiden zag dagelijks mensen op het ijs (die maakten een ijsbaan). Dat schrikte dus bepaald niet af!Uit onderzoek van KUG is naar voren gekomen dat ijswandelen de belangrijkste oorzaak is voor kattenverdrinking in de winterperiode.

 

 

Natuurijs is niet voor de poes

Veel katten die ijswandelen, 'flaneren' graag vlak langs de kades en bootjes. Maar omdat het ijs hier erg dun is kunnen ze, als ze schrikken een rare beweging maken - en dat is op dun ijs erg gevaarlijk.

Tot slot kan een poes ook nog richting een brug lopen, waar flinterdun (of helemaal geen) ijs ligt.

Eénmaal te water geraakt, zijn onderkoeling en kramp de belangrijkste gevaren. Medio januari 2010, toen het al flink dooide, signaleerde Aquí's baas haar nog midden op een ijsplak op de Leidse Haven! (Bovenste foto is Aquí op de Kijfgracht).

 

Katers Rico en Dizzy redden zichzelf op 30 januari  2010 met een kattenklimtouw, na door het ijs te zijn gezakt!

 

Mogelijke oplossingen:

Omstanders halen Beauty uit het water in de Leidse Zuidsingel. Ook dit was een ijswandelaar.1) een uitgaansverbod. Als uw kat graag op het ijs loopt kunt u uw kat binnen houden zolang het nog niet dooit.

2) Of uw kat alleen onder toezicht naar buiten laten gaan, zodat u te hulp kunt schieten als het dier door het ijs heen zakt.

3) Ogen op steeltjes: kijk goed op het ijs of u poezenvoetstappen ziet die richting een brug gaan (waar geen ijs ligt of waar dat heel dun is) of die zelfs naar een wak toelopen.

 

4) Ziet u een kat op het ijs en weet u waar de eigenaar woont, waarschuw hem of haar dan! Dat mag best! De eigenaar zal u dankbaar zijn!

 

5) We krijgen regelmatig te horen dat de kat wel naar buiten moet, omdat 'hij zijn behoefte niet binnen wil doen'. Dat is lastig, wanneer je het dier niet naar buiten wil laten i.v.m. ijs! Daarom raden wij eigenaren aan (jonge) katten altijd te trainen hun behoefte te doen op een kattenbak die binnen staat. Daarmee voorkom je dus problemen in de toekomst.

 

Belangrijk om te weten/disclaimer:

  • Voor ijswandelaars die in een wak terecht komen, is een kattenklimtouw niet altijd de oplossing: het is voor de kat té zwaar om door het ijs heen naar een klimtouw toe te 'tijgeren'. Dit is een trieste zaak maar KUG kan hiervoor nooit aansprakelijk worden gesteld.
  • Daarom hopen we, dat mensen in grachtenrijke wijken hun ogen goed de kost geven als er ijs op de grachten ligt (ook 's avonds).

    

 

terug naar boven

naar het overzicht van alle oorzaken

Voorlichtingsmiddelen

€400,00
Ontvangen
€750,00
Doel
54% Gedoneerd
7
Donors

Contact

"Kat uit de Gracht" is onderdeel van "Aaf Verkade Adviseur Stadsgrachten"

Kijfgracht 12
2312 RZ Leiden
info@katuitdegracht.nl

KvK 64674487

BTW nummer NL163735694B01