En hoe staat het nu met Kat uit de Gracht in Delft?

 • De meldingspagina van Kat uit de Gracht is off-line. De database wordt niet meer bijgehouden. 
 • Op 31 oktober 2016 bereikte ons de melding van drie verdronken katten, alle woonachtig in de Bagijnhof, plus drie vermissingen. 
 • Heeft u nog meldingen voor ons van verdronken of net op tijd geredde katten, tussen 2012-2016? We horen het graag via het meldformulier of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld s.v.p. de naam van het dier/de dieren, om dubbeltellingen te voorkomen.
 • Lies en Bea hebben in 2016 het vrijwilligerswerk voor KUG-Delft overgenomen. U kunt hen bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als u ook een keer wilt helpen met flyeren, brainstormen, touwen monteren en nalopen etc. 
 • Liesbeth en Hetty hebben in 2013 het vrijwilligerswerk voor KUG-Delft overgenomen. 
 • 29 oktober 2012 ontvingen we een melding van het Haaglanden Huisdierencrematorium dat ze met hun Dierenambulance weer een verdronken kat hebben opgevist uit de Kantoorgracht (hoek Oostplantsoen). Gelukkig bleek het dier gechipt; de eigenaar werd gecontacteerd.Gijs wordt door zijn baasje gered, 01aug2012, foto Hetty van Gurp
 • Op 1 augustus 2012 is kater Gijs door een oplettende voorbijgangster gehoord, terwijl hij aan de Geerweg in de gracht lag te spartelen!
 • De hond van het baasje moest eraan te pas komen om de juiste locatie te vinden, waarna baasje Hetty luidkeels om hulp begon te roepen (hond + kat in paniek = geen goede combinatie!). Het baasje van Gijs hoorde hulpgeroep en vloog naar buiten - en kon direct de gracht in duiken om haar kat te redden!
 • Een nat pak, een kletsnatte kat, maar alle betrokkenen zijn zó blij met deze redding! En Kat uit de Gracht natuurlijk met hen! Hulde aan de redders! 

Op zaterdag 5 november 2011

 • is aan de Lange Geer, t.h.v. het Legermuseum, het allereerste kattenklimtouw onthuld!
 • klik hier voor de fotoreportage met filmpjes
 • en klik hier voor de reportage van TV West, (waarvoor overigens géén katten in het water zijn gegooid!!).
 • De gemeente heeft KUG na overleg toestemming gegeven om de eerste touwen op hotspots op te hangen.
 • Er waren zo'n 35 aanwezigen, waaronder Truus Feyge van de St. Kattenhulp en twee vertegenwoordigers van de gemeente Delft en twee vrijwilligers van de Dierenambulance Haaglanden.
 • De loterij was een groot succes, met prachtprijzen voor bijna alle aanwezigen.
 • De mascotte 'Kater Boei' van Ploesiepoesie.nl  (met zwemband) stond keurig in het gelid om de belangstellenden welkom te heten.facebookpag
 • De opbrengst van de loterij en de drankjes komen geheel ten goede aan Kat uit de Gracht Delft voor het bekostigen van het bevestigingsmateriaal.twitterkugadres 

Overige informatie

  • De nieuwste column van Minoes van Mauwenburg staat online!
  • Over KUG-Delft stond een uitgebreid artikel op de website van de gemeente Delft
  • KUG Delft heeft begin juni 2011 een eerste gesprek gehad met de stadsecoloog van de gemeente Delft. De kattenklimtouwen mogen alleen dáár geplaatst worden, waar ze de beschermde varens die aan de kademuren groeien niet kunnen beschadigen.
  • KUG en de gemeente gaan nu samen drie locaties (hotspots) bepalen, waar beide partijen tevreden mee zijn!
  • quote_maureenop 23 maart 2011 werd een pallet scheepstouw toegezegd aan KUG-Delft door een anonieme sponsor

  • in het AD (regio Delft) verscheen op 25 maart j.l. een groot artikel over de voortgang van KUG-Delft
  • naar aanleiding van een vraag van de AD-redactie aan de gemeente, antwoordde een woordvoerder:

gemeente

Lopende zaken 

De vrijwilligers van KUG Delft blijven druk bezig met het verzamelen van cijfers; verdrinken er nog steeds katten in Delft (is actie nodig?) en zo ja: waar dan.
Dit interview met vrijwilligster Maureen verscheen op 22 november 2011 op de site van de Delft op Zondag.

Gemiddeld 20 natte katten per jaar

De eerste cijfers zijn schokkend: als we de katten die door particulieren uit het water worden gehaald niet meetellen, komen we in de buurt van 10 dode en 10 levende natte katten per jaar.  Je zou dus kunnen zeggen dat KUG Delft nodig is.

Harde cijfers nodig; doe een melding!

Zo akelig als het klinkt, hopen we nog steeds op meldingen van bewoners: omdat er in de Delftse grachten een stroming staat, drijven de dode katten (en ook wel honden) haast allemaal naar hetzelfde punt.  Hierdoor is het moeilijk te achterhalen waar de katten precies te water zijn geraakt. 

Als we een woonadres van de dieren hebben, kunnen we die locatie waar ze in het water zijn gevallen nauwkeuriger vaststellen.

kug-logo_delftU kunt ook nog een melding doen van jaren geleden, prik dan een 'ongeveer-toen datum' in de kalender op de meldingspagina.
Als u bepaalde zaken niet zeker weet, vul dan gewoon 'onbekend' in (s.v.p. geen vakjes leeg laten in deel I van het formulier).

Lees hier verder waarom we meldingen zo belangrijk vinden.

Hotspots?

Oude Delft. (c) Remco SuikerToch springen er al enkele grachten uit, zoals bijvoorbeeld de Oude Delft met haar hoge walkanten.Binnenkort plaatsen we een kaartje op de site met de locatie van natte katten in Delft, d.w.z. dode en geredde katten.

Zie hiernaast een redding van een natte kat uit de Oude Delft door de brandweer.

(foto: Remco Suiker)

Overleg met instanties

De eerste contacten met de gemeente zijn gelegd en we hopen dat er binnenkort tijd is om samen een aantal hotspots te gaan bekijken. 

Vrijwilligers gezocht en gevonden!

Verder verwelkomen we onze vrijwilligers Remko (die voor onze touwopslag zorgt!) en Annemieke.Samen kunnen we veel realiseren!

Hebt u ook af en toe een uurtje over en zou u ons willen helpen in Delft?
Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

terug naar boven

terug naar Delft

naar locaties in Delft

naar de homepage

 

Voorlichtingsmiddelen

€400,00
Ontvangen
€750,00
Doel
54% Gedoneerd
7
Donors

Contact

"Kat uit de Gracht" is onderdeel van "Aaf Verkade Adviseur Stadsgrachten"

Kijfgracht 12
2312 RZ Leiden
info@katuitdegracht.nl

KvK 64674487

BTW nummer NL163735694B01